Джерела та механізми передачі інфекцій
Інфекційні хвороби схильні до масового поширення і передаються здоровим людям від заражених. Для розвитку захворювання необхідні джерело інфекції, механізм її передачі та сприйнятливий організм.
Джерелом інфекції можуть бути людина, тварина чи птах, які мають симптоми або є безсимптомними носіями захворювання та виділяють його збудників у навколишнє середовище. Збудники інфекції розповсюджуються різними шляхами: при диханні, кашлю, чханні, через шкіру тощо. Потрапивши до навколишнього середовища, вони можуть опинитися на руках, обличчі, одягу, а також на будь-яких предметах.
Профілактику інфекційних хвороб слід проводити, знешкоджуючи джерела інфекції, ліквідовуючи (або розриваючи) її розповсюдження, а також впливаючи на сприйнятливий організм людини – з метою створення імунітету.
Знешкодити джерело інфекції можна за умов раннього її виявлення (при профілактичних медичних оглядах), усунення від роботи, пов’язаної з ризиком розповсюдження інфекції, своєчасного лікування, а за необхідності – ізоляції, проведення санітарно-ветеринарних заходів, якщо джерелом інфекції є тварини або гризуни.
Для розриву шляхів передачі інфекції необхідно дотримуватися правил особистої гігієни, санітарно-гігієнічних вимог та протиепідемічного режиму на підприємствах, використовувати марлеві пов’язки в період епідемії грипу тощо.
Профілактика інфекційних хвороб
Одним зі способів попередження передачі інфекції є дезінфекція, тобто знищення збудників, переносників інфекційних хвороб за допомогою застосування хімічних або фізичних факторів.
Найбільш дієвим заходом профілактики таких захворювань є вакцинація – введення до організму ослаблених збудників, які не можуть викликати саме захворювання, але при цьому формують до нього стійкий імунітет.
Згідно з діючим законодавством, обов’язковими є щеплення, занесені до Календаря профілактичних щеплень в Україні: проти туберкульозу, дифтерії, коклюшу, правця, поліомієліту.
Профілактика кишкових інфекцій
Спалахи гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов’язані із вживанням забруднених хвороботворними мікробами їжі та питної води.
Щоб запобігти зараженню, слід дотримуватися елементарних правил. Для пиття використовувати тільки кип’ячену воду. Не пити воду з випадкових джерел. Для заміських прогулянок мати з собою достатній індивідуальний запас питної води. Воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених джерел. Не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей. Овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, обдавати окропом. Не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів. Мити руки з милом перед їжею і приготуванням їжі, після повернення з вулиці.
Здоровий спосіб життя, дотримання особистої гігієни та раціональна поведінка допоможуть зберегти власне здоров’я. Бережіть себе!